Тайни и загадки

Защо никой досега не може да реши загадката на Тамбомакай?

Перу има богата и мистериозна история. Инките са изградили големи загадъчни структури разположени на точно определени места. Но защо е така? Какво е карало строителите да постъпват по този начин?

Изумителната забележителност  „Тамбомакай“

Сграда, кацнала върху свещен естествен извор и крепостта на инките в Саксайуаман. До нея води тесен криволичещ черен път.

Построена е от огромни варовикови, андезитни и диоритни каменни блокове, най-големият от които е 361 тона. Не е известно как са транспортирани от кариерата отстояща на около 8 километра.

Удивителният храм на Слънцето, Кориканча (Златният храм), е посветен на слънцето Инти и украсен със злато.

Той е бил един от най-важните в цялата империя. Инките използвали големи камъни за стените, златна украса и предмети.

Мумифицираните тела на починалите царе също са поставени вътре и почетени с кралски дрехи, накити и златни ритуални предмети.

Изумителните открития

Други важни артефакти са били златните статуи на животни, божества и обожествени предци.

Сред свещените артефакти е и слънчев диск от чисто злато. Какво е карало инките да се прекланят пред Слънцето и така силно го да обожествяват е тайна и до днес. 

Според древна легенда този диск е ключът към свещения портал, наречен – Вратата на боговете.

Първият свещен цар

на инките Араму Муру занесъл този златен диск в древен духовен град, в който жителите можели да общуват с боговете. 

Множество легенди по света гласят, че древните са били в контакт с богове. И това очевидно е точно така, защо науката няма обяснение как така изневиделица инките изчезват.

Да се върнем на преданието. Според легендата, Араму Муру тръгнал към този свещен град, вероятно разположен близо до езерото Титикака. (заб. археолозите не са го открили все още)

Каменна врата води към други светове

Приближил се до гигантска врата, изрязана на изкуствено изравнен планински склон. В центъра на тази каменна вдлъбнатина имало кухина, в която поставил слънчевия диск.

Каменната врата блеснала и Араму преминал през портала. Никой не го е виждал оттогава и вратата никога вече не се е променяла.

Каменната врата на боговете е висока е 7 метра, а малката кръгла вдлъбнатина в средата, където Араму Муру е поставил слънчевия диск, е на около 2 метра от земята.

Никой не знае кой я е построил?

Кога е станало това или с каква цел? Но легендите твърдят, че боговете живеят в различно измерение, и че именно тя е входа към тази реалност.

Предполага се, че героите на инките са минали през портала и са постигнали безсмъртие.

Твърди се, че входната врата

е била отворена със специален диск, вероятно същият, който някога е бил в Кориканча.

Вратата на боговете е символ на неизвестното и продължава да кара хората да обмислят възможности свързани със съществуването на други светове.

Независимо колко мистериозни могат да бъдат легендите и разказите в тях е вградена някаква истина, която очаква да бъде разкрита.

©НП