Новини

Защо отново заговориха за мозъчните вълни и какво правят те с нас?

Състоянието на нашите мозъчни вълни, накратко казано тези на съзнанието, имат огромно влияние върху реалността, с която се сблъскваме всеки ден.

Колкото и да ви сте струва отвлечено и неясно ставаме свидетели на изключително сериозен пробив в науката.

Уникалността на вълните

Всеки човек има уникална по себе си мозъчна активност на вълните. Притежава ритъм, модел и включва Бета, Алфа, Тета и Делта честоти.

Ето защо се налага становището, че всеки човек изгражда сам своята реалност и тя е единствена само за него. Тази хипотеза вече получи своето признание в научните среди, но среща и съпротива.

Въпреки това благодарение на немския психиатър Ханс Бергер днес разполагаме с устройство, наречено електроенцефалограма (ЕЕГ).

То измерва и записва честотата на вълните на електрическата активност в мозъка ни. Всяка от милионите синаптични връзки произвежда електрически импулси, които създават честотата.

Тя може да е бърза или бавна, хармонична или нехармонична, но каквато и да е се отразява на съзнанието.

Днес чрез ЕЕГ се наблюдава как определен външен ритъм може да се отрази положително на мозъчните вълни. Тази идея идва още от древността, като се е прилагала чрез биенето на шамански тъпан.

Основните честоти на мозъка

Алфа е свързана

със спокойствието, въображението и визуализацията. Тези вълни са с 7-12 Hz и се вярва, че са порталът към други светове на съзнанието.

Бета отговаря

за концентрацията, познанието и ориентацията. Това състояние на мозъка развива по-бърза мисъл и стимулира по-добри решения и идеи. Тези вълни са с честота между 13-40 Hz.

Тета е свързва

с медитацията, интуицията, паметта и вдъхновението. Тя допринася за повишаване на възприемчивостта и води до видения и разкрития на забравени спомени.

Делта вълните

са с честота от 0 до 4 Hz. Това е състоянието на дълбок сън. То е от изключителна важност за възстановяването на тялото и неговото лечение.

Гама е супер

скоростна – над 40 Hz и е последната открита честота. Още не се знае много за това състояние на мозъка, но се смята, че е свързано с обработване на голямо количество информация. Адаптация към забързания ни технологичен свят.

Чрез изучаването на съзнанието

и начините, с които да го променяме, имаме възможност за по-голям контрол над живота. Но най-голямото предизвикателство е да изградим реалността, в която живеем.

Не вярвате ли? Огледайте се. Кой ако не вие сте избрали човека до вас, професията си, колата, апартамента… Но да спрем до тук, защото вие знате, че сами градите реалността си.

collective-evolution.com