Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ЗАЩО РУСИЯ СЪЗДАВА СОБСТВЕНА ИНТЕРНЕТ СТРУКТУРА?

Русия е готова да се изключи от световната мрежа. За да обезпечи своята независимост от Запада по отношение на интернет, федерацията създава „свой собствен“.

Означава ли това край на интернет, какъвто го познаваме в момента?

Когато една световна сила предприема подобен мащабен ход, винаги изглежда, че се готви за война.

Анализатори на руската пропагандна реторика пък отбелязват, че щом така широко се говори за нещо, значи то е вече факт. Руският „собствен“ интернет не е план, а завършен проект.

Интернет е проект на ЦРУ

Когато през 2014 г. Путин заяви, че интернет е възникнал като проект на ЦРУ, за всички стана ясно, че руската алтернативата предстои. Като цяло руснаците не се ползват с особена свобода в мрежата.

В началото на тази година Путин се договори с останалите страни от БРИКС (Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка) за създаването на собствени DNS Root-сървъри.

Тези сървъри вече са факт. Те предоставят на глобалната мрежа информации, с които отделните адреси в интернет се свързват, за да си набавят съответните съдържания.

Ако чуждите сървъри са изключени

Рускoто правителство разглежда законопроект, предназначен да намали зависимостта на интернет ресурсите на страната от външна инфраструктура.

Законопроектът предвижда и спешни мерки в случай, че страната бъде прекъсната от световната мрежа.

Документът предвижда създаването на национални основи, които да поддържат руския интернет функционален, дори сървърите в чужбина да станат недостъпни по някаква причина.

Това включва създаването на изцяло нова система от национални имена на домейни. В момента се работи по тях.

Свой собствен интернет

Все още Москва не твърди, че създава свой автономен интернет. Официално се цели „осигуряване на стабилност на руския интернет“, заяви Андрей Луговой, член на кабинета.

„Не създаваме собствен интернет. Просто създаваме резервна инфраструктура. Ние го дублираме на местно ниво, така че нашите граждани да имат достъп до интернет в случай на извънредна ситуация“, обяви Луговой пред РИА Новости.

Ще отнеме повече от година

Законопроектът вече е приветстван от руското Министерство на комуникациите. Предвид обхвата на идеята, обаче, е трудно да се предскаже кога тя ще влезе в сила, ако бъде приет законопроектът.

„Задачата е глобална“, заяви заместник-министърът на комуникациите Олег Иванов.

„Определено не може да бъде направено в рамките на една година. Ще отнеме няколко. Трябва да разгледаме подробно как такава система може да се проектира. Тогава ще можем да говорим за реалистична времева рамка.“

НП/DW, снимка: Quartz

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.