Новини

Защо все пак е построена Айфеловата кула и с каква цел?

Айфеловата кула е известна по целия свят и жителите на страната ни не правят изключение.

И няма значение, че се намира в Париж и е най-значимата и известна забележителност на този град. Тя интересува почти всички хора по света.

Но малко разбират защо толкова голяма конструкция е построена по стандартите от XX век.

Височината заедно с антената на тази конструкция е 324 m. Някой смятат, че причината е бързо развиващото се радиоразпръскване, но това далеч не е факт.

Ако изучите добре въпроса и погледнете датите ще разберете, че изграждането на Айфеловата кула е започнало много по-рано, отколкото е било изобретено радиото.

Всъщност в Париж през 1889 г. се провежда мащабно събитие посветено на 100-годишнината от Френската революция – Световното изложение.

За украсата на входа към него е обявен търг за изграждането на конструкция. Резултатът е Айфеловата кула.

Имаше много строителни изисквания и едно от тях беше временно. След двадесет години беше планирано да се демонтира конструкцията. Следователно кулата първоначално е била замислена като сгъваема конструкция.

Сред всички обявени проекти, първенството през 1886 г. е дадено на въображението на Густаф Айфел.

С финансирането също не всичко е гладко в началния етап. От бюджета на Айфел е отпусната само една четвърт от необходимата сума.

Останалите 75% са пари на Айфел. Той ги инвестира в проекта при условие, че през следващите двадесет години, докато структурата е в експлоатация, той ще получава приходи.

Най-интересното е, че всички инвестиции са върнати на създателя в рамките на една година след пускането в експлоатация, но две десетилетия по-късно, както разбираме, кулата не е демонтирана.