Тайни и загадки

Защо всички се питат къде е била Луната преди 1 500 000 000 години?

Нито едно издание не може да отговори на въпроса: Защо на американските учени им е необходимо да се изясни продължителността на денонощието преди един и половина милиарда години?

Но самото изследване разкрива много измами в областта на науката и доказва, че фалшиви теории могат заблудят дори научни екипи.

Какво е Луната?

Днес, обаче, скоростта на отдалечаването на Луната от Земята е известна − 38 милиметра годишно.

При това Земята, благодарение на лунните приливи, постепенно забавя своето въртене. Ето защо е лесно да се изчисли продължителността на денонощието на нашата планета преди един и половина милиарда години и тогавашната орбита на Луната около Земята.

Но всичко се оказа не толкова просто

Ако от днешните цифри за отдалечаването на Луната от Земята започнем да смятаме назад, то преди милиард и половина години Луната не би трябвало да я е имало там.

Тя (според изчисленията) дотолкова би трябвало да се е приближила, че нашата планета би я разкъсала на части (проф. С. Мейерс от UW-Madison).

Излиза, че тогава Луната не е съществувала

Което отдавна е потвърдено и без тези изчисления. Според древните ръкописи и легенди, нея не я е имало дори преди няколко десетки хиляди години.

Но американските изследователи решиха, че тези „неудобни данни“ не трябва да се вземат под внимание.

Те отхвърлиха и двете теории за изкуствения произход на нашия „естествен“ спътник, които се различават само в едно, кой го е направил.

Дали това не е една от най-древните цивилизации на самата Земя, предшестващи човечеството?

И то при положение, че именно американците доказаха, че Луната е куха и кънти при удар като метална камбана. После пак те развенчаха тази хипотеза.

И това въпреки огромния принос

на всевъзможните американски изследователи, включително сътрудници на НАСА, към теорията, че Луната е извънземен обект.

Всичко това никак не смути професора по геофизика в университета на Уисконсин-Мадисън Стивън Майърс, който оглавява група американски изследователи и е създател на революционна теория, отпечатна в списание PNAS.

За да разберат реалните процеси, които са влияели на въртенето на Земята, учените взимат под внимание не само на циклите на сръбския астрофизик Милутин Меланкович за влиянието на Слънцето и Луната, а и теорията за „орбиталния хаос“ на френския астроном Жак Ласкар. Той смята, че числените  изследвания на еволюцията на планетите за огромни периоди от време са безсмислени и въвежда нова методология.

Това ще ни помогне да се „огледаме“ в далечното минало нашата планета, за да разберем по-добре причините за днешните климатични изменения.

Но, както  отбелязват много експерти от статията на Мейерс, където той с такъв апломб назовава цифрата на въртенето на Земята преди милиард и половина години (18 часа, 41 минути), не е ясно как това ще ни помогне да разберем съвременните геоложки и климатични процеси на планетата.

Освен това, манипулацията на едни факти и явното пренебрегване на други, просто озадачи мнозина учени: защо изобщо е било необходимо това изследване?

Нима само за да се докаже, че в далечното минало нашата планета се е въртяла малко по-бързо?

Та нали тази цифра е крайно съмнителна, а да не говорим за стойността на изследвания платени от организации с различни интереси.

От там и въпросът: Защо всички се питат къде е била Луната преди 1 500 000 000 години?