Земетрeсението в Иран и Ирак отне стотици животи

Земетресението на границата между Ирак и Иран е най-смъртоносното за 2017 година, предаде Си Ен Ен, цитирана от Агенция „Фокус“.

Към момента има регистрирани над 450 жертви, като според ирански медии броят на пострадалите и ранените надвишава 7 100 души. Усетени са поне 140 вторични труса.

Медията припомня, че земетресението, което удари Мексико през септември взе живота на 369 души. Във вечерните часове на неделя районът по границата между Иран и Ирак бе ударен от разрушително земетресение

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център трусът, регистриран в 21.18 часа (местно време), е бил с магнитуд от 7,6 по скалата на Рихтер, а Геологическият топографски институт на САЩ оцени силата му на 7,2 по Рихтер.

Епицентърът на труса бе на 204 км североизточно от иракската столица Багдад и на 108 км западно от Керманшах, Иран, с дълбочина от 10 км под земната кора.

Той е усетен и в съседните страни, включително Турция, Кувейт и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.