Новини

Жертвите в Турция се увеличават с времето. Развалините са опасни

Най-малко 79 души са загинали при силното земетресение в Егейско море, информират световните агенции към 2 ноември.

До момента има данни за 800 ранени при труса с магнитуд 7 по Рихтер. А очакванията са жертвите да не нарастват сериозно с времето.

Последваха десетки вторични трусове

Земетресението разлюля най-силно западното крайбрежие на Турция и предизвика мини цунами на остров Самос, а морските вълни превърнаха улиците на градовете по западното крайбрежие на Турция в реки.

Трусът беше най-силно усетен в турския град Измир, където спасителните операции продължиха цяла нощ, неизвестен е броят на хората, които са под руините.

Хиляди прекараха нощта по улиците

в условия на пандемия. Към момента има данни за 24 смъртни случая и 800 ранени, според Турската агенция за помощ при бедствия, цитирана от БГНЕС.

В Гърция жертвите се две – тийнейджъри са загинали на връщане от училище на остров Самос при срутване на стена.

Кметът на Измир Тунк Сойер заяви, че 20 сгради са се срутили, като служители са насочили усилията си за спасяване върху 17 от тях.

Доброволци и спасители с кучета

използваха верижни триони, за да се опитат да си пробият път през развалините. Губернаторът на региона заяви, че 70 души са били извадени живи още снощи.

На гръцкия остров Самос, близо до епицентъра на земетресението, хората излязоха панически по улиците. Гръцката агенция за гражданска защита посъветва жителите на Самос тази нощ да „стоят на открито и далеч от сградите“.