България

Животът вече не ни принадлежи. Скоро ще разберем болезнено това

За първи път след хакерската атака срещу НАП и задържането и съответно освобождаването на предполагаемия извършител – Кристиян Бойков, той проговори пред NOVA.

Младият мъж е категоричен, че е натопен. И ние сме склонни да му повярваме.

„Единственото обвинение, което видях, са буквално едни четири реда, където пише, че от някаква дата аз съм бил извършил нещо. Нищо повече“, заяви Кристиян пред NOVA

Какво по дяволите стана?

В нашата страница сме писали неведнъж за хакерски прояви, за сваляне на бази данни и други прояви на компютърен тероризъм.

В този случай нещата са много сериозни. Толкова сериозни колкото никога не са били.

Такъв тежък удар срещу сигурността на държавата вероятно не е нанасян от подписването на Сан-Стефанския мирен договор.

Меко казано, цялата държава е поставена на колене и със свалени шорти.

Обясненията на изключително образовани държавни чиновници, че няма нищо страшно и данните не могат да бъдат използвани за теглене на кредити или друга злоупотреба вероятно са предизвикани от външна намеса в думите им и отразяват реални страхове.

В светът на технологиите, където вече и у нас хората плащат с умни телефони, прехвърлят суми от компютъра си и разменят ценна информация през приложенията от таблета, такива обяснения наистина звучат нелепо.

От откраднатите данни на всички българи, всички без изключение, могат да се направят „обосновани изводи“ за имотното състояние на населението, за неговата покупателна способност, за икономическите показатели на всички фирми, за общия размер на данъците и приходите в хазната по месеци, за ръста или спада на икономиката.

И още нещо – могат да се направят абсолютно точни прогнози кои сектори на икономиката да бъдат подложени на натиск, за да забуксува сериозно страната. Или още по-лошо, да бъде фалирана.

Представете си тези данни в ръцете на високо образован екип анализатори. Нека приемем, че този екип не е нито от Русия, нито от Америка. Те отдавна знаят всичко за нас.

Апропо защо не хакнат данъчните служби на Русия, САЩ, Турция, Гърция, Македония, Сърбия…как така го отнесохме ние?

Да си представим, че данните са в ръцете на турското разузнаване. Където, най-вероятно са. Да си представим, че данните са в ръцете на сръбските, гръцките, иранските, пакистанските, марсианските…тайни служби.

Какво мислите ще направят те?

Могат да направят всичко. Могат да създават фалшиви самоличности с официалните данни на над 5 милиона граждани на Европейския съюз.

А тези данни са толкова чуствителни, че могат да променят цели човешки съдби. Нишките на този скандален хак могат да ни отведат в сферата на конспирацията и в различни неведоми посоки.

В случая трябва да се замислим за друго. Има ли страна в света, на която да са отмъкнати всички чувствителни данни за нейните граждани.

Адреси, сметки, платени данъци, егн-та…боже господи, та това е светая светих. Това е златна мина. Не, не – това е диамантено находище.

Мечтата на всяко разузнаване, корпорация с нечисти намерения и обикновени терористи. И спираме дотук. Вие си мислите каквото искате. И няма да сгрешите в разсъжденията си.

Парите, какво правят с нашите пари?

Как така страната произвеждаща най-добрите специалисти в новите технологии, бели, зелени, черни и оранжеви хакери няма възможност да защити собственото си граждани.

Животът вече не ни принадлежи. Скоро ще разберем болезнено тази аксиома.

Нека не сме лоши пророци, но можем да бъдем продавани като нули и единици в света на електронния тероризъм.

И ако не станем свидетели на смяната на нашите лични данни, смяна на паспорти, лични карти, шофьорски книжки и това да е за сметка на виновника ще си патим.

Сигурността вече се измерва с друго. Интелект. Ние разполагаме с това предимство. Или поне си мислихме, че разпологаме с него…до вчера.

Може би е добре да попитаме като най-големия инвеститор в държавата, какво се случва с нашите пари?

НП/2019