Тайни и загадки

🇺🇸 Зле скалъпена афера в американски хотел взима главата на президента

Днес се навършват 45 години от началото в САЩ на аферата „Уотъргейт“. Започнал по това време през 1972 година световният скандал взима главата на президента.

Петима сътрудници на Комитета за избор на президента Ричард Никсън за втори мандат са арестувани за влизане с взлом в щаба на Националния комитет на Демократическата партия в хотел „Уотъргейт“ във Вашингтон, с цел да се монтира апаратура за подслушване на заседанията. Скандалът предизвиква създаването на специална комисия към Конгреса.

Започва разследване, което доказва, че няколко президентски сътрудници са замесени в незаконни действия и опит да се прикрие цялата операция. На 9 ноември 1973 г. е произнесена присъдата срещу 6 души, обвинени в политически шпионаж по аферата „Уотъргейт“. Това са Хауард Хънт, Джеймс Маккорд, Бърнард Баркър, Юдженик Мартинес, Франк Стърджис и Вирджилио Гонсалес.

На 1 март 1974 г. президентът Ричард Никсън е обвинен от Федералния съд в съучастие в аферата. На 9 август 1974 г. той подава оставка за да избегне съдебната процедура. Никсън получава амнистия за евентуалните си престъпления от новия президент Джералд Форд.

НП/2017