Здраве

Зловещият „Даймънд принсес“ е като сценарий от филм на ужасите

Нови случаи на коронавирус в Южна Корея, Япония и Индия изненадаха учените.

Южна Корея съобщи за нови 600 случая на заразяване с коронавирус и за два нови смъртни случая, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от днес на южнокорейските здравни власти.

С това общият брой на заразените в Южна Корея достигна 4812, а смъртните случаи станаха 28.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин отмени планирани за средата на този месец свои посещения в Обединените арабски емирства, Египет и Турция заради коронавируса, съобщи южнокорейското президентство.

Броят на заразените с коронавирус в Япония достигна 1000 души, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей.

Непредвидено пътуване

Седемстотин и шест от заразените са пасажери от круизния кораб „Даймънд принсес“. Смъртните случаи са 12, уточни японското министерство на здравеопазването.

Събитията на кораба и нежеланието на различни пристанища да го приемат го поставиха временно в ужасен сценарий, които едва намери своето решение. Така или иначе фактите са такива.

Говорител на японското правителство съобщи днес, че Япония ще продължи по план подготовките за Летните олимпийски игри тази година въпреки спекулациите, че те може да бъдат отложени заради заплахата от коронавируса.

Петнадесет италиански граждани са дали положителни проби при тест за коронавируса в Индия, предаде Ройтерс, като се позова на индийски медии. 

Случаите на новия коронавируса в Индия вече са 28, съобщи днес министерството на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.

Сред заразените са 16 италианци, дали положителна проба за вируса. 
Броят на заразените във втората най-многолюдна страна в света в понеделник беше само шест.

ЦРУ и коронавируса

Американските разузнавателни служби следят внимателно разпространението на коронавируса в Индия поради опасения как биха се справили индийските власти с евентуална епидемия, отбелязва Ройтерс.

Италианските туристи, дали положителна проба за вируса, са поставени под карантина, съобщи индийският министър на здравеопазването Харш Вардхан.  

Премиерът Нарендра Моди няма да участва в традиционните церемонии по случай пролетния „празник на цветовете“ Холи, предаде ТАСС, цитирайки негово изявление в Туитър.

Моди изтъкна, че решението му е продиктувано от съветите на експерти хората да не участват в големи събирания заради опасенията във връзка с разпространението на коронавируса. 

Той за първи път няма да участва в тържествата по случай празника Холи, откакто стана премиер през 2014 г.

Холи е един от най-известните индийски празници. Индийците в страната и по целия свят го отбелязват, като се посипват един друг с цветни прахове и се заливат с оцветена вода.

В България на този етап няма регистриран официално случай според кризисния щаб във ВМА.

bta.bg