Новини

ЗНАЕМ ЛИ КАКВА ХРАНА КОНСУМИРАМЕ? Експерти предупреждават

Потребителите в САЩ ядат азиатски морски дарове, хранени със свински изпражнения- това е оповестено в доклад, публикуван в Bloomberg Markets за хранително отравяне. Нещо повече: морските продукти са опаковани в лед от вода, съдържаща бактерии.

Според AbcNews.com, Азия е известна с нехигиенични си условия. Те включват свински изпражнения, с които за по-евтино се храни рибата. Морските дарове, включително скаридите, са опаковани в лед.

Хората не осъзнават, откъде идва ледът. Обикновено той е направен от вода, съдържаща бактерии, която човешките същества не трябва да докосват.

Докто ледът се топи, тези бактерии се прехвърлят на рибата или морските дарове.

Това е удивително, когато се има предвид, че 100 милиона  скариди, които консумират от потребителите в САЩ, идват от Виетнам. Това представлява около 8% от всички скариди, закупени от потребителите в САЩ.

От FDA съобщиха, че са били уведомени за четирима души от САЩ, които са се разболяли, след като са яли морски дарове от Южна Корея.

В доклада се казва, че администрацията по храните и лекарствата е препоръчала южнокорейските черупчести да не се продават на пазара в Съединените щати, защото са заразени.

Фермер, който отглежда  тилапия в Хонг Конг, признава, че я храни  със свински изпражнения и, че не вижда нищо лошо в това.

Докато хората в Хонг Конг не съзнават проблема,  в САЩ е опасно да се консумира рибата, тъй като изпражненията могат да бъдат замърсени със салмонела.

Майкъл Дойл от Центъра за безопасност на храните заяви: „Рибните фермери използват фекална материя като по-евтина алтернатива на търговската рибна храна“.

Това, което не осъзнават, е, че това може да накара хората да се разболеят. FDA проверява само 3% от всички пратки, идващи от Виетнам.

Въпреки че е задача на FDA да инспектира всяка храна, която идва в САЩ, истината е, че по-малко от 3% от пратките преминават през инспекция поради ограничените ресурси.

От малък процент, който успяват да инспектират, от 2007 г. насам са отказани около 1,380 пратки от Виетнам.

FDA призна, че са откривали морски дарове, съдържащи салмонела. Обезпокоително е, че голям процент от пратките въобще  не е бил проверяван.

източник QS