Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Знаем ли кои са важните фактори, за да живеем дълго?

Когато става дума за дълголетието хората мислят, че то е напълно извън техния контрол. И ще имат същата съдба като родителите си поради техните гени. А може би има фактори, включително диетата и начина на живот, които играят роля в колко време ще живеем.

Но кои от тези предположения са верни? Или всички те са верни? Има неща, които могат да предскажат дълъг и здравословен живот. Но те може би не са факторите, които бихте очаквали.

Когато мислим за здравето, често мислим най-вече за физическото здраве. Ако някой ви попита какво трябва да правите, ако искате да живеете дълъг и здравословен живот, може би ще кажете нещо подобно: да не ям прекалено много преработени храни, да не пуша цигари, да не пия твърде много, да правя достатъчно упражнения.

Но какво ако се окаже, че освен тези фактори за доброто здраве има и някои други, които играят още по-голяма роля по отношение на това колко дълго ще живеем?

Сюзън Филипс представи информация от проучване, озаглавено „Социалните взаимоотношения и риска от смърт“ и ето какво се оказва.

Резултатите от това изследване показват колко хора се нуждаят и копнеят за човешки взаимоотношения. Социалната комуникация вътре и вън от семейната среда се оказва изключително важна за продължителен живот. Казано на езика на антрополозите – когато сме важни за някой и той за нас и имаме разбиране за обич.

Да имаш близки приятели и роднини допринася също за по-дълъг живот. Това е може би причината, поради която хората, които живеят и обущуват често, живеят най-дълго − защото са заедно в общността и общуват редовно помежду си.

Нуждаем се от другите, за да живеем дълго. Има много случаи на възрастни двойки, в които единият умира, а скоро след това умира и другият, който привидно е бил в добро здраве.

Това е известно като „синдром на разбитото сърце“ и да, можете буквално да умрете от разбито сърце и от това, че сте сами.

В западните култури, често когато родителите ни остареят, ние ги изпращаме да живеят в домове за стари хора, където те прекарват много време сами без да имат значими връзки.

Надяваме се, че тази информация ви помага да осъзнаете колко е важно да поддържате здрави взаимоотношения с родителите си и/или бабите и дядовците си в напреднала възраст, както и със собствените си деца, ако имате такива.

Разбира се, някои семейства са отчуждени, но ние всички сме по-добре и живеем по-дълго, ако сме в обкръжението на близки приятели, с които можем да общуваме редовно.

НП/Алана Кетлер

 

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.