Новини

Знаем ли въобще, колко спътника има Мъск в орбита и какво правят?

Странно как така наречените „Сателити на Мъск“ изчезнаха от небето и скоро не са забелязвани. Информацията е буквално от тези дни и се разпространи бързо във форуми и независими издания.

Наблюдателни любители астрономи обърнаха внимание, че сателитите не циркулират в небето. Повече от два месеца малките точици, които редовно наблюдавахме са станали невидими.

От 2019 г. астрономите все повече се оплакват от спътници, светещи странно силно в небето, които значително пречат на наблюдението на космически обекти.

А изображенията заснети от астрономи са били сериозно повредени от флотилията на „SpaceX“, но дали това наистина е била тази флотилия?

В търсене на решение на този проблем

учените адаптираха светлопоглъщащ материал към едно от устройствата, но това само частично реши проблема.

През февруари 2020 г. руски и европейски учени заявиха, че една трета от изображенията на астрономите са повредени от спътниците на Starlink.

Илън Мъск веднага отговори на това, като заяви в Twitter, че неговите учени полагат всички усилия да разрешат проблема с високата отражателна способност на спътниците. Колко са те, обаче, не знае никой?

По този начин те щели да намалят загубата на астрономически данни. Но това е в бъдеще време и учените не вярват да имат голям успех.

Мистерията със спътниците

Миналата година „SpaceX“ изтреля в околоземна орбита около 60 единици спътници.

В момента, твърдят издания, има 420 спътника Starlink, които летят над Земята. Тези устройства са предназначени за широколентов достъп до Интернет от всяка точка на света.

Предвижда се да бъдат изстреляни 42 хиляди спътника, което е пет пъти повече, отколкото са изпратени на ниска земна орбита през последните 45 години от всички страни.

Теоретиците на конспирации имат серия от въпроси

Кой финансира цялата операция по проектирането, изграждането и изстрелването на спътниците? Стойността на проекта е умопомрачителна, представете си само 42000 стъпника колко струват, без цената на изстрелването.

Въпросът: Защо не се огласява влиянието от излъчването както над човешката популация, така и над флората, и фауната на планетата, остава?

Не на последно място е въпросът с доставката на 5G сателитен сигнал на целия свят?

А какво става, ако някой реши да дръпне шалтера, това първо. Второ: Кой надзирава целия огромен трафик и къде отиват събираните архивни файлове? Гугъл, Епъл и Майкрософт, например, официално събират всички наши данни, а кой друг го прави неофициално?

Да спрем дотук. Въпросите са десетки, а отговорите са събрани в няколко фрази, които чуваме като мантра от образовани журналисти, експерти и лидери на мнение.

НП/2021