Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ОПЕРАЦИИ В СЕКУНДА ИЗВЪРШВА МОЗЪКЪТ?

След близо десетилетие напрегната работа екип от учени направи революционен пробив и създаде машина, която да копира операциите извършвани в човешкия мозък.

Но милионите долари и неуморна работа направиха така, че суперкомпютърът достигна само 1% от изчислителния капацитет на човешкия мозък.

Началото на битката с мозъка

Проектът е планиран още преди 20 години и струва на изследователите от Университета в Манчестър близо 20 милиона долара.

Системата работи чрез изпращане на милиарди частици информация отделно, а не накуп, както при нашите обикновени компютри.

Нашият мозък работи на същия принцип, но 200 пъти по-бързо.

Учените смятат, че мозъка ни е способен на 38 квадрилиона калкулации на секунда и това ни помага да извършваме голям брой функции наведнъж.

Иновативното изобретение може да извършва само 200 трилиона при пълна мощ, което отново е огромно число, сравнено с 1,8 милиарда при обикновените компютри.

Могъществото на човешкия мозък

Стив Фърбър, ръководител на проекта и професор по компютърно инженерство, съобщава: „Ние на практика създадохме машина, която работи повече като мозък, отколкото като компютър.

Мозъкът има огромен брой невронни връзки, което ни накара да направим иновативна комуникационна инфраструктура.“

Това е постигнато чрез 55 000 специални чипа, всеки от които има 18 процесора, което прави над 1 милион процесора.

Компютърът е създаден да симулира мозъчна кора с 80 000 неврона, много по-малко от приблизително 25 милиарда в човешкия мозък. Това все пак е голям скок в компютърните технологии.

Краят на човека?

Иновацията може да всее страх у хората, които се притесняват, че изкуственият интелект може да доведе до края на човешката раса, щом разбере, че може да функционира и без нашата намеса.

Дали мрачната прогноза ще се сбъдне, или тази нова технология ще ни помогне да живеем по-добър и лесен живот? Предстои да разберем.

gaia.com

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.