Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ЗРЕЛИЩНА КОМЕТА ПРИБЛИЖАВА ЗЕМЯТА ПРЕДИ КОЛЕДА

Небето ще бъде озарено от необичайно космическо явление точно преди Коледа.

Дали това се е случило и преди 2018 години, когато ярка звезда се е появила в небето, за да даде знак, че бебето Христос се е родило?

46P/Виртанен

Името на кометата, която ще озари небесата преди празника е 46P/Виртанен. Става дума за късопериодична комета с орбитален период около Слънцето 5,44 години. Кометата спада към семейството комети на Юпитер. Диаметърът ѝ се оценява на около 1,2 км.

Преминаването на кометата покрай Земята вероятно не е знамение и няма да отбележи раждането на нов Месия. Добрата новина е, че няма и да предизвика апокалипсис.

Ще се удари ли в Земята?

Астрономите са категорични, че кометата с диаметър по-голям от километър няма да се удари в Земята. 46P/Виртанен ще премине наистина близо, но това ще бъде абсолютно безопасно за нас.

Въпреки факта, че в близост до Земята има безброй потенциално опасни небесни обекти, тази космическа скала ще ни пропусне. В най-голяма близост до нас кометата ще бъде на 17 декември. След това ще остане видима на небето още няколко дни.

Ще можем ли да я наблюдаваме?

Кометата 46P/Виртанен ще бъде видима, но изключително трудно различима. В зони, които са засегнати от светлинно замърсяване, видимостта ще е почти невъзможна. Дори ако сте благословени с тъмно и обсипано със звезди небе, пак няма гаранция. Истинско предизвикателство ще бъде различаването на „коледната“ комета.

Такива са предположенията на астрономите. Интересът към кометата е голям. Той датира още от 1948 г., когато американският астроном Карл Виртанен я открива. Предишното най-близко преминаване покрай Земята е било на 17 февруари 2008 г.

ancient-code.com

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.