Новини

Зукърбърг се помисли за агент на ЦРУ или може би е такъв наистина

Като на кино основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг се помисли за агент на ЦРУ.

Той заяви, че е „доста уверен“, че компанията му може да помогне в предотвратяването на опитите за оказване на влияние върху политическия резултат от американските президентски избори по-късно тази година, информира АФП.

„Агент“ Зукърбърг, както се пошегуваха в собствената му мрежа, коментира в интервю за Би Би Си, че Фейсбук е по-добре подготвена да се справи с дезинформационните кампании онлайн.

Изборите в САЩ

По думите му някои държави ще продължат да се опитват да се намесят, но „ние научихме много от 2016 г. и аз се чувствам доста уверен, че ние ще успеем да защитим целостта на предстоящите избори“.

Той описа предотвратяването на изборна намеса „малко като въоръжена надпревара“ срещу държави като Русия, Иран и Китай.

Социалната мрежа е обвинява, че е помогнала на Тръмп с допускане на дезинформация на чужди правителства.

В показания пред Сената

през октомври 2017 г. от „Фейсбук“ обявиха, че подкрепяно от Русия съдържание е достигнало до 126 милиона американци на платформата по време и след вота през 2016 г. 

От компанията отбелязаха, че вярват, че тогава е имало 120 фалшиви профили, подкрепяни от Москва, които са публикували 80 000 съобщения по време на кампанията на Тръмп и бившия държавен секретар Хилари Клинтън.

По отношение на пандемията от коронавирус и разпространението на дезинформация, Зукърбърг отбеляза, че компанията ще премахва без предупреждение вся информация, която сметне за фалшива.

източник